Kemoterapi
Kemoterapi er en medicinsk behandling med stoffer, der standser cellernes deling (cellegift), og derved virker ved at slå kræftceller ihjel. Denne type af stoffer kaldes cytostatika og rammer især celler der deler sig hurtigt, som kræftceller gør.

Der findes mange forskellige typer af kemoterapi og de adskiller sig i deres virkning og bivirkninger. Ved at give en kombination af flere typer af kemoterapi, kan man øge virkningen. De kemoterapi stoffer der anvendes ved brystkræft hedder epirubicin og cyclophosphamid (EC), samt docetaxel.

Kemoterapi gives via en blodåre i et drop og føres med blodbanen rundt i hele kroppen. Behandlingen gentages hver 3. uge. Standard behandlingen er 6 behandlinger, hvor 3 er med EC og 3 med docetaxel. Andre får 8 behandlinger, hvor 4 er med EC og 4 med docetaxel. Man skal som regel ikke indlægges under behandlingen. Kemoterapi kan indgå som en del af efterbehandlingen, uanset om man er før eller efter overgangsalderen.

Bivirkninger ved kemoterapi:
Det er forskelligt hvilke bivirkninger der er til de forskellige typer af kemoterapi. Ikke alle patienter får alle bivirkningerne og graden af bivirkninger kan også variere fra person til person. Træthed er den hyppigste bivirkning ved kemoterapi. Derudover ses også utilpashed, kvalme, opkastning og diarré. Der kan opstå tørre slimhinder i øjne og mund og der vil være en forøget risiko for infektioner de første 1-2 uger efter behandlingen. Nogle oplever også at få hududslæt eller snurren og prikken i fingre og tæer. Hjertet kan også blive påvirket af kemoterapi og man kan opleve væskeophobning i kroppen. Dette er bare nogle af de mest hyppige bivirkninger ved kemoterapi. Derudover kan vægtøgning også forekomme som en bivirkning til kemoterapi. Personalet på afdelingen kan altid kontaktes og du vil få medicin til at afhjælpe de fleste bivirkninger.

patients saline