FAQ

Mangler du svar på et spørgsmål eller har tilføjelser/rettelser, så kontakt os. Vi ønsker at besvare så mange spørgsmål som muligt

Diagnose

Hvordan opdagede du, at du havde brystkræft?

Sommeren 2014 mærkede jeg en lille og stenhård knude i mit venstre bryst. Da jeg på dette tidspunkt i forvejen lider af diverse godartede knuder i brysterne, bliver jeg ikke yderligere mistænksom. Da jeg bliver ved med at pille ved knuden, beslutter jeg mig tilslut for at få den tjekket.

Hvordan får man diagnosen?

Man får diagnosen ved at gennemgå 4 undersøgelser. Den første hedder palpation, hvor en læge mærker på brystet. Dernæst bliver brystet og lymferne i armhulen undersøgt med ultralyd og så bliver der lavet en mammografi af brystet. Tilslut bliver der taget en biopsi af knuden/knuderne. Lægen kan ud fra disse undersøgelser give et svar efter omkring 8 dage.

Hvilken type brystkræft har du?

Jeg har typen: Luminal B, hvilket betyder at mine knuder både er følsomme over for østrogen og proteinet HER2.

Brystoperation (Mastektomi)

Hvordan føles det at mangle et bryst?

For mig føltes det ikke mærkeligt at mangle et bryst. Man ser selvfølgelig anderledes ud og der er mere tyngde i den side, hvor man har bevaret et bryst. Når det så er sagt, så er jeg ikke ked af at have fået fjernet mit bryst, jeg er meget lykkelig for ikke at rende rundt med det mere.

Føler du dig stadig feminin med kun et bryst?

Jeg føler mig stadig lækker og feminin på trods af jeg kun har et bryst. Det handler om at acceptere situationen. Man kan heldigvis altid få rekonstrueret sit bryst på et senere tidspunkt, hvis dette ønskes

Kemoterapi

Hvad er kemoterapi?

Kemoterapi er cellegift der bliver transporteret med blodet rundt i hele kroppen. Når kemoterapi rammer en kræftcelle, bliver den optaget i cellen hvor den hæmmer eller stopper celledelingen eller udløser celledød. Kemoterapi påvirker ikke kun kræftceller, men også kroppens raske celler. Kroppens raske celler er bedre til at reparere sig selv, så derfor er bivirkningerne kun forbigående.

Hvorfor får man kemoterapi, hvis man er opereret rask?

Kemoterapi kan fås som en forebyggende behandling. Man kan aldrig vide om der er en enkelt kræftcelle tilbage i kroppen. Forskning viser, at hvis man får kemoterapi, som forebyggende behandling nedsættes ens risiko for tilbagefald.

Hvordan reagerede du på hhv. EC og Taxotere?

EC: Præcis 3 timer efter behandlingen på sygehuset startede kvalme, hjertebanken og generel ubehag i kroppen. Første gang fik kroppen et chok den første dag, hvor jeg var meget dårlig. Ellers lignede alle 3 behandlingsforløb meget hinanden. Jeg var gerne syg i 7 dage. Blev indlagt en enkelt gang med infektion.

Taxotere: Taxotere gjorde mig meget syg. Specielt smerter blev jeg meget påvirket af. Dette skyldtes mest den indsprøjtning man får 24 timer efter kemoterapi, som skal stimulere knoglerne til at danne hvide blodlegemer (immunforsvaret). Derudover blev jeg indlagt med infektioner af flere omgange.

Hår, bryn og vipper

hvornår taber man håret?

Jeg tabte mit hår 19 dage efter første kemoterapi behandling. Som regel siger man det sker på dag 15.

Hvordan forbereder jeg mig på hårtab?

Hvis du har langt hår, så få det klippet så kort som du kan holde ud. Så er det ikke ligeså slemt når man taber håret. Jeg prøvede flere gange inden at tage hue på og stoppe håret ind under for at forestille mig hvordan jeg ville se ud. Det er godt at have en trimmer klar, når håret begynder at klø går der ca 2 dage.

Taber alle der skal i kemoterapi håret?

Nej, ikke alle typer kemoterapi gør, at man taber håret. Der findes over 50 forskellige typer kemoterapi behandlinger der bruges i behandlingen af mere end 200 typer kræft.
Desværre taber man ALTID håret med kemoterapi til brystkræft.

Mistede du bryn og vipper under kemoterapi?

Jeg mistede både bryn og vipper efter min 3. kemoterapi.

Stråler

Hvorfor er det kun nogle der får stråler?

Det er helt an på type af brystkræft, om man har fået fjernet hele eller delvis af brystet og om der har været spredning til lymferne. I mit tilfælde fjernede man hele brystet og jeg havde ikke spredning til lymferne, så dermed er der ikke nogle celler at stråle på. Havde jeg derimod fået en brystbevarende skulle jeg højst sandsynligt have haft stråler af brystet.

Fertilitet

Er det rigtigt man kan fryse sin æggestok ned og bruge den senere?

Ja, det er rigtigt. Jeg har fået frosset min ene æggestok ned på Rigshospitalet. Hvis min daværende æggestok går i stykker af kemoterapien, kan man bruge væv fra den nedfrosne æggestok og dermed få den til at virke igen.

Herceptin

Gør det ondt at få Herceptin?

Det gør ikke meget ondt at få herceptin, det føles lidt som at få et bistik. Det strammer lidt, men tager kun 5 min. at få sprøjtet ind. Derefter mærker man ikke meget. Nogle gange kan det føles som at få et trælår.

Antihormonbehandling

Hvad er forskellen på Tamoxifen og letrozol?

Tamoxifen: Kroppen producere stadig østrogen, men tamoxifen sørger for at østrogenet ikke kommer ind i cellerne. Dette gives oftest til folk før overgangsalderen.
Letrozol: Blokere omdannelsen af fedt og muskler til østrogen. Dette gives oftest til folk efter overgangsalderen.

hvilken type antihormon behandling får du?

Jeg startede med at få Tamoxifen, men får nu Tamoxifen og Zoladex, efter eget ønske. Min begrundelse herfor, er at nye studier viser at det kan være effektivt med Tamoxifen og Zoladex sammen når man er under 35 år. Dette er kun studier og ikke forskningsbaseret viden. Derfor anbefaler de fleste læger Tamoxifen alene, men der vil højst sandsynligt ikke gå lang tid før nye retningslinjer bliver implementeret.

Skole/arbejde

Blev du sygemeldt fra dit studie under forløbet?

Ja, jeg blev sygemeldt fra mit studie efter jeg fik diagnosen. Med alle de hospitalsbesøg, fysiske og psykiske pres, var der ikke plads til praktik med efterfølgende bachelor.

Hvornår er man klar til at studere/arbejde igen?

Det er meget individuelt hvornår man er klar til at starte igen. Jeg mener det er bedst at vente til man er fuldstændig klar, hvis dette kan lade sig gøre. Det kan være svært at vende tilbage til fuld tid, så jeg kan klart anbefale at få lavet en ordning hvor man stille og roligt kan trappe op. Jeg selv starter 1 år efter diagnose tidspunkt i praktik igen.

Rekonstruktion

Hvor længe skal man vente inden man kan blive rekonstrueret?

De fleste mennesker bliver anbefalet at vente et halvt til et helt år efter endt kemoterapi. Der er specielle regler, hvis man har fået stråler, da nogle bliver forbrændte på brystet og det derfor kan være svært at rekonstruere.

Hvorfor vil du gerne rekonstrueres?

Jeg vil gerne rekonstrueres, da jeg kun er 26 år. Jeg går meget op i min krop og udseende og glæder mig til endeligt at kunne have stropløse kjoler på igen mm. Det har været en stor forandring og udfordring for mig at skulle gå med protese, men er ufatteligt glad for denne løsning findes. Jeg glæder mig til at føle mig hel igen.