Hvilken antihormonbehandling skal jeg vælge?

12736150_10153286023232115_201741213_n

Jeg har i dag været til lægesamtale med en overlæge på onkologisk afdeling. Jeg havde bedt om en samtale om antihormonbehandling fordi jeg ærligt er lidt i vildrede.

Den type antihormonbehandling jeg startede med var præparatet Tamoxifen (piller der blokkere østrogen i at nå ind i cellerne). Jeg har senenere hen fået Tamoxifen kombineret med Zoladex (injektioner der sætter æggestokkene i dvale).
Der har været nogle studier der viser at hvis man er under 35 år, så er en kombination af Zoladex med præparatet Letrozol effektivt. Jeg har derfor længe overvejet at skifte til denne behandling. Men min læge ville ikke anbefale mig at skifte til Letrozol. Letrozol er en del hårdere mod knoglerne og da jeg allerede har mange knoglesmerter og generelt bivirkninger ville det på ingen måde være en god ide. Min læge mener dog også at der foreligger et studie, med en højere dødelighed på letrozol.

Min læge mente ligefrem at jeg burde overveje at droppe Zoladex injektionerne. Dette er en vurderings sag og har meget at gøre med ens risiko for tilbagefald. Hvis min risiko for tilbagefald ville have været stor (spredning til over 5 lymfer, at jeg ikke havde fået herceptin), så ville hun have anbefalet mig zoladex. Men som min situation er nu, med de behandlinger jeg har fået og at der ikke var spredning til lymferne, så ville forskellen ikke være ligeså stor om jeg fik zoladex eller ej.

Udover alle disse antihormonbehandlinger snakkede vi også om zoledronsyrebehandling, som er en behandling man kan få hvis man er i overgangsalderen. Det skal sige at jeg kan modtage behandlingen fordi zoladex gør man kommer i overgangsalderen. Denne behandling forebygger osteoporose (knogleskørhed) og forebygger metastaser i knoglerne (kræft tilbagefald i knoglerne). Jeg fik lov til at få denne behandling og de synes ligefrem det ville være en god idé, da mine knogler tager skade af specielt zoladex. Jeg har allerede fået konstateret osteopeni (forstadie til knogleskørhed), efter min behandling med kemoterapi.
Når man får zoledronsyrebehandling skal man have lagt et drop i hånden og får medicinen ført ind i 15min. Man kan forvente sig en uges tid med influenza lign symptomer og smerter. Men derefter skulle alt være fint. Der er dog en meget sjælden og højst ubehagelig bivirkning – nekrose i kæben! Men den bivirkning satser vi på jeg ikke får. Man modtager behandlingen på onkologisk hver 6. måned.

Som i nok kan læse jer til, så er dette en stor jungle at finde rundt i.. Der bliver snakket, delt erfaringer og diskuteret på højtryk i min facebookgruppe “ung med brystkræft”, på facebook. Vi er i vildrede.

Jeg tænker at fortsætte min behandling med Zoladex og Tamoxifen. Jeg har en opfølgende samtale med overlægen om 3 mdr. hvor jeg skal svare på om jeg vil have behandling med zoledronsyre.

Jeg vil også overveje om jeg skal droppe zoladex injektionerne helt, da min livskvalitet klart forringes af den behandling: Smerter i hele kroppen, tørre slimhinder, kvalme, problemer med fordøjelsen, kraftløshed i armene, hedeture osv….

Jeg vil inden næste møde finde de forskellige undersøgelser der er lavet med de forskellige behandlinger, så jeg kan danne mig et endnu større overblik.

En ting er sikkert – det kræver mange ressourcer når man bliver syg!